Geçmişten günümüze, insanlar her zaman iletişim kurma çabası içerisinde doğmuştur. Gerek mesaj iletmek için yapılmış seramikler, gerekse gelecek nesilleri bilgilendirmek amacıyla çizilen mağara resimleri bu iddiayı kuvvetlendirmektedir. İletişim bu denli yoğunken, sosyal medyanın doğması pek ala kaçınılmazdır. İnternetin kullanımı ve yaygınlaşması ile birlikte birçok iletişim aracı ortaya çıkmış ve üzerine yeni iletişim araçları eklenmiştir. Bununla birlikte en önemli değişikliklerden biri de tek tıkla, tüm dünyaya erişebilmektir. 

 Sosyal medya dediğimiz zaman; Youtube, Facebook, Twitter, Likedln, Instagram gibi günümüze en yakın mecraları saysak da aslında sosyal medyanın temeli 1971 yılında yan yana duran iki bilgisayarın birbirine e-mail yollayabilmesiyle atılmıştır. Ardından, 1995 yılında MIRC ve ICQ sohbet odaları kurulmuş ve böylece günümüzdeki WhatsApp’ın temelleri atılmıştır. Aslında bu ve bunun gibi gelişmeler insanların iletişim kurma ihtiyaçları dâhilinde ortaya çıkmıştır. Örneğin, insanlar arkadaşlarını bulmak, onlarla konuşmak ya da yeni insanlarla tanışıp onlarla sosyalleşmek istedikleri için 2004 yılında Facebook ortaya çıkmıştır. Fakat sosyal mecralar içerisinden belki de en ilginç olanı,  2006 yılında aramıza katılan Twitter olabilir. Çünkü başta 140 karakter ile sınırlı olduğu için çokça tepki almış bu ağın asıl amacının, insanların kendilerini az ama öz bir şekilde ifade edebilmeleri olduğu anlaşılınca bu özellik Twitter’ı oldukça popüler hale getirmiştir.

 İnternetin gelişmesine bağlı olarak, sosyal medyanın kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bugün dünya genelinin %43’ü yani 3.29 milyar insan sosyal medya kullanmaktadır. Sosyal medya çağımızı dijitale taşımakla birlikte, yeni mesleklerin de ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Buna göre önümüzdeki yıllarda popüler olmaya aday meslekler arasında; oyun pazarını ve insanların oyun oynama sürelerini baz alırsak Video Oyun Tasarımcılığı, Sanal Market İşletmeciliği, gelişen ve değişen teknolojiye ayak uydurmamızı sağlayacak ve yöneticiler için gereken planlamaları yapacak olan Değişim Yöneticiliği, Gerçeklik Yöneticiliği ve Dijital Avukatlık gibi meslekler yer almaktadır. Durum böyleyken sosyal medyaya ayak uydurmak ve yeniliklerden hemen haberdar olmak kaçınılmazdır. 

 Toparlayacak olursak eğer, sosyal dünyanın içerisinde doğup büyüyoruz ve iletişim kurma, kendimizi ifade etme isteğiyle gelişiyoruz. Bu ortamı bize en iyi sağlayan sosyal medya sayesinde 7/24 bu ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Hatta sosyal medya sadece bu ihtiyacı karşılamakla kalmayıp gelecek adına birçok yeni mesleğin oluşmasına da zemin olmakta. Bunun içindir ki insanlar geleceğe daha umutla bakabilmektedir. Kim bilir, belki de bundan 10 yıl sonra kendimizi 21.yüzyıl demek yerine sosyal medya yüzyılı derken buluveririz ?

Editör

Yoruma kapalıdır.