Sosyal medyaya önem vermeyenlerden misiniz? İşletmeniz sosyal medyada olsa da olur olmasa da şeklinde bir bakış açısına mı sahipsiniz? Size kötü bir haberimiz var. En son verilere göre Türkiye’de 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Türkiye nüfusu ile karşılaştırdığınızda azımsanmayacak olan bu rakamın 44 milyonu ise mobil kullanıcılardan oluşuyor. Yani her sabah uyandığınızda, yoldayken, işyerinde moladayken, uyumadan önce gezindiğiniz sosyal medya Türkiye’de hiç de yok sayılacak cinsten bir kullanım oranına sahip değil. Web siteniz ile birlikte sosyal medya hesaplarınızda markanızın dijital kartviziti olmuş durumda. Etkili kullanarak avantajlarını sürdürmek dururken sosyal medyanın gücünü hiçe saymayın!

Sosyal medya kullanımının öneminin artık farkındasınız, peki ama sosyal medyada nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Sosyal medyada yaptığınız küçük hatalar adeta bir çığ gibi büyüyerek karşınıza çıkabilir. Bu nedenle sosyal medya yönetiminde dikkatli olmalısınız. Sosyal medyada en sık yapılan hatalardan biri paylaşım sıklığıdır. Paylaşmak istediğiniz içeriklerin planlamasını yapmalı, markanız ve takipçileriniz için en doğru içeriği paylaştığınızdan emin olmalısınız. Bu paylaşımları çok seyrek yapmanız takipçilerinizin sizi unutmasına yol açacağı gibi çok sık paylaşım yapmanız da tam aksi yönde izlenim uyandırarak sıkılmalarına yol açacaktır. Bu nedenle paylaşım sıklığını planlarken oldukça dikkatli davranmalısınız.

Sosyal medya kullanıcıları samimiyet sever! Takipçileriniz ile iletişime geçerken aşırı kurumsal dil kullanıldığı zaman bundan rahatsız olacaklardır. Daha samimi ifadeler kullanmalısınız. Ancak bu konuda da dikkatli olmalısınız. Kendi tarzınızı belirlemeli o doğrultuda devam etmelisiniz. Çünkü bir noktada fazla samimi ifadeler kurumsal çizginizi bozacaktır. Bu nedenle markanızı, kurum kültürünüzü ve samimiyetinizi ifade eden bir dil ile iletişime geçerek takipçilerinizin hafızasında yer edebilirsiniz.

Sosyal medya kullanırken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de mesaj ve yorumların takibini yapmaktır. Sizinle iletişime geçmeye çalışan kullanıcılara yanıt vermemeniz yaratmak istediğiniz etkinin aksine bir izlenim oluşturmanıza sebep olacaktır. Yorum ve mesajları düzenli takip ederek bunlara yanıt vermeniz hem oluşan olası bir sorunu erkenden çözebilmenizi sağlayacak hem de kullanıcılar açısından ulaşılabilir olduğunuz algısını oluşturarak marka bağlılığını sağlayacaktır.

Son olarak sosyal medya konusunda dikkat etmeniz gereken belki de en önemli nokta etkileşimlerinizin ve takipçilerinizin organik olması gerektiğidir. Çeşitli platformlar üzerinden takipçi ya da etkileşim satın aldığınızda kullandığınız sosyal medya platformu tarafından algılanan bu durum sayfanıza engel koyma ya da sayfanızın kapanması ile sonuçlanabilir. Çeşitli web sitelerinden de kontrolü yapılabilen bu organik ve sahte takipçi oranı, kullanıcılar tarafından da hoş karşılanan bir durum değildir. Markanızın dijital kimliği üzerinde bu tarz hamleler yapmamalı, bu konularda dikkatli olmalısınız.

Sosyal medya hepimizin her an kullandığı bir sanal gerçeklik. Dolayısıyla pek çok doğrusu ve yanlışı var. Diğer yazılarımızı takip ederek bu ve bunun gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz!

Editör

Yoruma kapalıdır.