SOSYAL MEDYANIN YENİ GÜCÜ
INFLUENCER (DİJİTAL ETKİLEYEN) MARKETING:

Son yıllarda “Influencer” kelimesini duymayan pek yoktur. Instagram, Youtube, Facebook vb. gibi sosyal medya mecralarında popüler olan ve insanları etkileyebilme gücüne sahip kişilere Influencer diyoruz. Influencer’lar insanların fikirlerini ve davranışlarını etkileme gücüne sahiptirler. Kendi deneyimlerini insanlarla paylaşarak, onların da deneyimlemesini sağlarlar ve hitap ettikleri büyük bir kitleleri vardır. İnsanları bu denli etkileyen sosyal medya fenomenleri üzerinden bir pazarlama stratejisi oluşturmamak hata olurdu elbet. İşte biz bu pazarlama stratejisine Influencer Pazarlama diyoruz. Peki nedir bu Influencer Pazarlama? Nasıl yapılır? Bu soruların cevabı yazımızın devamında!

Influencer Marketing kısaca; işletmelerin, sosyal medya platformlarında fenomenler yani diğer bir deyişle Influencer’lar aracılığıyla ürün veya hizmetlerini tanıtmasını sağlayan bir pazarlama stratejisidir. Influencer’ların hitap ettiği kitlenin satın alma davranışlarını etkilemek veya değiştirmek bu stratejinin temel amacıdır. Basit bir örnek vermek gerekirse; Fethiye’de bir otel işletmecisi olduğunuzu düşünelim. Otelinizin marka bilinirliğini arttırmak ve potansiyel müşterileri otelinize çekmek istiyorsunuz. Sosyal medyada markanızın bilinirliğini ve satışlarınızı arttırmak için yapabileceğiniz en güzel yol, Influencer Marketing’tir. Neden mi? Çünkü otelinize davet ettiğiniz ve iş birliği yaptığınız bir Influencer kendi profilinde hitap ettiği kitleye otelinizi tanıttığında veya övdüğünde, onun kitlesi tarafından web siteniz veya sosyal medya hesabınız hemen bir incelemeye alınır. Bu sayede marka bilinirliğiniz önemli oranda artmaktadır. Ayrıca ağızdan ağıza pazarlama stratejisinin de burada büyük bir rolü olduğunu unutmayalım.

Influencer Marketing Stratejisini uygulayabilmek için bazı prensipler vardır:

1.Markanıza, ürünlerinize veya hizmetlerinize en çok hitap eden Influencer hesabını bulmaya çalışın, gözlemleyin.

2.İş birliği yapacağınız Influencer hesabını önceden analiz ederek, neler yaptığını araştırın.

3.Ürün veya hizmetinizin, iş birliği yapacağınız Influencer ile uyumlu olup olmadığını kontrol edin. Ürün veya hizmetinizin Influencer’ın kişiliği ya da tarzıyla uyuşmama ihtimali olduğunu unutmayın. Hedefinize uygun içerikler üreten bir Influencer ile çalışmanız durumunda hedef kitle için daha doğal ve güvenilir bir izlenim oluşacağından, etkileşim oranınız da daha yüksek olacaktır.

4.Sadece Influencer’ı değil, hitap ettiği takipçi kitlesini de araştırıp gözlemleyin.

5.Belki de en önemli adım; stratejiler oluşturun. Neyi hedefliyorsunuz? Amacınız sadece marka bilinirliğinizi arttırmak mı, yeni müşterilere ulaşmak mı ya da mevcut müşterilerinize yeni bir ürününüzü veya hizmetinizi daha hızlı sürede tanıtmak mı?

6.Seçtiğiniz Influencer’ın orijinal içerikler ürettiğine, hedef kitlesi tarafından güvenilen bir kişilik olduğuna dikkat edin.

Şunları söylemeden de geçmeyelim. Influecer Marketing, ünlüler ya da popüler kişilere ürün ya da hizmetlerinizi para karşılığında tanıtmak değildir. Bu alanda kendini geliştiren ve çaba gösteren popüler fenomenlerle iş birliği yapmaktır. Ayrıca bu pazarlama stratejisinde amacınız “hızla ürünlerim satılsın” ise, ne yazık ki yanlış yerdesiniz. Çünkü Influencer Marketing’te amaç; hızlı satıştan ziyade, marka bilinirliğinizi arttırmaktır.

Editör

Yoruma kapalıdır.